• Pictures
  • Pictures2
  • Pictures3
  • Pictures4
  • Pictures5
  • kleiduif.be

 

De meesten onder ons die actief zijn in de Trap discipline hebben de naam Yannick Peeters waarschijnlijk al eens gehoord. Yannick Peeters staat momenteel 12de in het wereldklassement TRAP MEN bij ISSF en is de zoon van Frans Peeters. Frans Peeters heeft een bronzen medaille veroverd in de discipline Olympische Trap tijdens de Olympische Spelen van 1988 in Seoel. Kleiduif.be ging eens praten met Yannick Peeters vanwaar de passie van het kleiduifschieten komt.

             

Kleiduif.be: Yannick, eerst en vooral bedankt om samen te werken aan dit interview. Kan je kort jezelf voorstellen?

Yannick: Zeker! Mijn naam is Yannick Peeters, geboren te Lier op 12/09/1985 en opgegroeid in Berlaar.

Kleiduif.be: Van waar komt de passie voor het kleiduifschieten en sinds wanneer ben je hiermee gestart?

Yannick: Op 6-jarige leeftijd heb ik mijn eerste luchtkarabijn gekregen en ben ik actief beginnen schieten. Later ben   ik overgeschakeld naar een cal. 20 (F1 Browning). Ik moest steeds met 1 patroon schieten voor de veiligheid en mocht   pas een klein jaar later de 2de loop gebruiken. Een logische overstap was de cal. 12, waar de Brownings plaats moeten   ruimen voor Kemen.

Toen de opmars van de verhoogde biezen volop aan de gang was ben ik overgeschakeld naar een Perazzi MX2005 waar   ik enkele jaren mee heb geschoten in ISSF. Daarna ben ik na een lange aanpassingsperiode toch terug overgegaan naar   een STD bies die ik nu nog steeds gebruik (Perazzi MX2000).

De passie voor het schieten zit uiteraard in het bloed. Ik ben opgegroeid op de schietstand en tussen de wapens. Dit is wat ik steeds heb gezien en beleefd.

 

Kleiduif.be: Punten schieten is oefenen. Hoeveel tijd spendeer je aan kleiduifschieten?

Yannick: Wel, eigenlijk helemaal niet genoeg! Ik woon aan onze schietstand maar ik mag hem niet gebruiken. Dit is echt te gek voor woorden. Als ik wil trainen is het op woensdag- en zaterdagnamiddag maar dan heb ik juist zeer weinig tijd om doelgericht te trainen. Onze club is op deze dagen geopend en dan heb ik veel te veel werk. Ik loop van links naar rechts om les te geven, initiaties te doen, wapens afstellen en noem maar op.

Ik bekijk mijn training op die dagen meer als extra feeling en finesse te kweken met mijn wapen en beweging. Als ik een dagje (of 2) wil schieten neem ik meestal de wagen en vertrek ik naar Duitsland waar ik vooral veel volume probeer te trainen. Dit wil zeggen veel schieten op een korte tijdspanne.

Wanneer ik effectief ga trainen en mij wil voorbereiden op grote wedstrijden zit ik in Italië, Marokko, Malta, Portugal, Spanje,.. Kortom overal waar het een beetje deftig weer is en waar je gans de week kan schieten. Hier ligt de focus meer op kwaliteit dan kwantiteit. Meestal spreek ik dan af met mijn coach Luc Budts (coach van het Belgische team) of mijn performance coach Jeffrey McCready (Performance2Win).

Kleiduif.be: Intussen ben je al een tijd actief bezig met wedstrijden schieten in de Trap discipline. Wat  heb je intussen allemaal bij elkaar geschoten?

Yannick: Klopt, intussen heb ik meermaals het Belgisch Kampioenschap Fosse Universelle en het Belgisch  Kampioenschap Fosse Americaine gewonnen.
Raar maar waar ontbreekt enkel nog de titel BK Fosse Olympic. Ik ben wel al meerdere malen 2de, 7de, ... geweest.

Verder heb ik ook meerdere federatie wedstrijden gewonnen in België alsook dagwedstrijd(en) in Duitsland en   Luxemburg.

Ik heb ook al enkele malen Grand Prix titels weten te veroveren zoals: GP Bad Neuenarh 1x, GP Schale 2x, ITM   Wiesbaden 1x, GP Bern 2de plaats, Lion d'or Luxemburg 2de   plaats, Semaine de Tir in Cernay heb ik al 5x meegeschoten en 5x de finale gehaald maar nog nooit gewonnen (2de, 3de, 4de en 2x 5de plaats als ik me niet vergis).

 Deze wedstrijden zijn mooie ervaringen en geven mij veel wedstrijdtraining voor het grote werk: World Cups, EK & WK.

 

Kleiduif.be: Intussen heb je al een mooi palmares. Wat was tot hiertoe je beste prestatie?

Yannick: Mijn beste prestaties in de World Cups zijn:
2de plaats in Rio (Bra) met 118/125
5de plaats in Acapulco (Mex) met 122/125
4de plaats in Guadelajara (Mex) met 121/125

Mijn beste wereldkampioenschap was vorig jaar in Moskou waar ik 7de werd. Na een lange shoot-off heb ik net de   finale gemist met 121/125.

Kleiduif.be: Sinds wanneer ben je lid van Team Belgium?

 Yannick: Mijn debuut bij Team Belgium was in 2012 in WC Londen waar ik ook 7de werd na een shoot-off met 118/125.

 

Kleiduif.be: Meedraaien op zo een hoog niveau vraagt veel training. Is kleiduifschieten jouw full-time bezigheid?

Yannick: Schieten is 'niet' mijn full-time bezigheid, maar ik heb wel sinds dit jaar een contract gekregen van Sport Vlaanderen als atleet (semi-pro). 

Een full-time bezigheid kan ik hier op dit moment niet van maken omdat ik simpelweg niet de tijd en mogelijkheid heb de schietstand/winkel te verlaten. Er is voldoende werk, dus moet ik ook hier mijn verplichtingen nakomen. Ik heb wel veel vrijheid om te trainen en om wedstrijden mee te doen maar soms moet er simpelweg ook gewerkt worden he 😁

Buiten mijn wedstrijdvoorbereidingen en werk ben ik vaak bezig met mobiliteitsoefeningen: fitness, functional training enzoverder. Ik let fel op mijn voeding sinds vorig jaar (november 2018). Geen frietjes, pizza en frisdrank meer :-(

Hiervoor word ik gecoacht foor Debbie Verstraeten (www.debbie-verstraeten.be).

 

Kleiduif.be: Mee draaien aan de top kost geld. Veel topsporters hebben een speciaal statuut of worden ondersteund door de overheid. Is dat bij jou ook het geval?

Yannick: Sport Vlaanderen geeft mij de volledige ondersteuning en dekt ook veel van mijn kosten (waarvoor steeds veel dank uiteraard).
Team Belgium hoort bij het Olympisch Comité en hieronder zitten alle topatleten (roeiers, atletiek, zwemmers, triatlon, marathon, turnen, tennis, fietsers, ... kortom iedereen die een Olympische sport beoefent) die kans maken om mee te doen aan de Olympische Spelen. Ik ben enorm fier dat ik hierbij mag horen!

 


Kleiduif.be: Wat zijn je ambities voor de toekomst?

Yannick: Ambities voor de toekomst zijn simpel uit te leggen: Olympische Medaille (en liefst een gouden exemplaar). Het is misschien heel simpel en snel gezegd, maar er komt heel wat bij kijken: planning, training, opbouwen naar wedstrijden,.. noem maar op. Er komt veel werk aan te pas om een ticketje te verdienen voor de Olympische Spelen. Het is ongetwijfeld het moeilijkste wat ik ooit heb proberen te doen.

Kleiduif.be: Hoe ben je aan de top geraakt (oefenen, wedstrijden, techniek, …)?

Yannick: Met bloed, zweet en heel veel tranen. De echte vraag is: hoe blijf je aan de top? Wel, hetzelfde antwoord   maar dan x100!

Er komt veel frustratie en veel falen bij! Iedereen denkt dat het allemaal vanzelf gaat en dat ik automatisch kleis kan   kapot schieten, maar niets is minder waar! Je   moest eens weten hoe vaak ik al naar mijn coach heb gestuurd dat ik   op het randje van opgeven stond.

Misser na misser na misser , terug opnieuw beginnen, techniek aanpassen en terug opbouwen naar volgende   evenementen. Het is soms een lijdensweg, maar dan komt   er weer een mooi resultaat binnen en wil je weer verder   werken naar een nog beter resultaat en een nog betere techniek. Eigenlijk is het een verslaving, ik beken! 😁

 

Kleiduif.be: Er wordt veel gezegd over een geweer, chokes, patronen, techniek, … wat zijn jouw tips die je kan meegeven aan de beginnende of meer gevorderde kleischutter?

Yannick: Je vraagt me om wat advies neer te typen maar dat is zó uitgebreid! Daar kan ik over bezig blijven...

In het kort: mijn beste raad aan beginners is om niet 'zomaar' te beginnen zonder begeleiding. Als er niemand is die   je de correcte basis uitlegt ben je eigenlijk verloren op voorhand.
Basis is alles! Alles berust op de basistechnieken. Al hetgene je verder leert in de toekomst zal berusten op die basis.

Gevorderde schutters zie ik vaak fouten maken en blijven maken. Deze mensen zitten op een zogenaamd plateau.   Vaak kunnen met enkele kleine tips en aanpassingen (wapen en/of techniek) weer wat verder opbouwen.

Chokes, munitie, wapenafstellingen en ander materiaal zijn ook topics waar ik via dit artikel niet ga over uitwijken. Het   is simpelweg te veel om neer te typen.

Iedereen die interesse heeft in onze sport of iemand die meer info wil over al het gebeuren rond onze fantastische   sport mag mij steeds contacteren. Ik help graag iedereen verder die  iets wil (bij)leren en die wil luisteren.

Yannick: Graag wil ik van dezen gelegenheid gebruik maken om mijn partners, sponsors, coaches, ... te  bedanken: Frans Peeters Wapenhandel bvba (www.tirderkempen.be), Lucas Budts, Jeffrey McCready  (Performance2Win), Debbie Verstraeten (www.debbie-verstraeten.be), Sport Vlaanderen, VSK - Vlaamse Schietsport,   BOIC, Team Belgium, ISSF, In The Race, Cronos Groupe

 Heel veel succes toegewenst met het verloop van je verdere carrière! #sportersbelevenmeer